Archive for March, 2006

Artikel van Ravage Digitaal: Amsterdams vastgoed gekraakt

AMSTERDAM, 27 feb & 5 mrt 06 – In weerwil van ‘ontruimingsgolven’ die de stad op gezette tijden overspoelen, nemen jongeren de koevoet ter hand en bezetten leegstaande percelen. Zoals Ruysdaelstraat 77 t/m 89 en Damrak 16.

De Ruysdaelstraat in Oud Zuid zag zondag 27 februari zwart van de krakers die de percelen 77 t/m 89 in bezit namen, in totaal 27 leegstaande woningen. Terwijl eigenaar Vondel Vastgoed nog wel zo z’n best had gedaan om krakers te ontmoedigen: losgerukte vloeronderdelen en kapot geslagen wc’s, waterleidingen en ramen.

Vondel Vastgoed wil het gehele complex slopen om er acht verdiepingen hoge nieuwbouw te plaatsen. Buurtbewoners moeten hier niets van weten en zijn dan ook best blij met de komst van de krakers. Hun nieuwe buren roepen het stadsdeelbestuur op om de aangevraagde sloop- en bouwvergunningen niet te verlenen.

Een week later werd in het centrum van de stad Damrak 16 aan de leegstand onttrokken. De bovengelegen verdiepingen van dit grote pand gelegen tussen het Centraal Station en de Dam stonden vijf jaar leeg. Eigenaar Kroonenberg Groep is het dan ook niet te doen om die etages maar om de lucratieve bedrijfsruimtes op de begane grond.

Jarenlang waren op deze locatie geldwisselkantoortjes gevestigd zoals Chequepoint Nederland die overigens failliet ging nadat de Nederlandse Bank haar vergunning introk. Checkpoint Change was de laatste gebruiker van Damrak 16. Zij gebruikten slechts de begane grond en lieten de bovenliggende verdiepingen ongebruikt. Checkpoint Change verliet in februari 2005 het pand. Daarna heeft het gehele pand meer dan een jaar zonder bestemming leeg gestaan.

De krakers protesteren tegen het steeds duurder en commerciler worden van het centrum van Amsterdam door toedoen van vastgoed giganten als Kroonenberg. Met hun actie willen de krakers betaalbare woonruimte creëren op een plek waar eerder alleen maar ruimte was voor leegstand en speculatie.

Lees Meer

Artikel van SPOK

Zojuist bericht indymedia de kraak van Damrak 16 te Amsterdam. De bovenetages van dit grote pand gelegen tussen Centraal Station en de Dam stonden al jaren leeg. Eigenaar Kroonenberg Groep is het dan ook niet te doen om die bovengelegen etages; het gaat alleen om de lucratieve bedrijfsruimtes op de begane grond. Jarenlang zijn daar verschillende geldwisselkantoortjes gevestigd zoals Chequepoint Nederland, dat overigens failliet ging nadat de Nederlandse Bank haar vergunning introk. Checkpoint Change was de laatste gebruiker van Damrak 16. Zij gebruikten slechts de begane grond en lieten de bovenliggende verdiepingen ongebruikt. Checkpoint Change verliet in februari 2005 het pand. Daarna heeft het gehele pand meer dan een jaar zonder bestemming leeg gestaan.
Eigenaar Kroonenberg had samen met de SNS Reaalgroep slechts het plan opgevat om een pin-automaat op de plek van de opgang naar de bovenliggende etages te plaatsen. Dit plan werd echter door stadsdeel Centrum van tafel geveegd omdat deze pin-automaat de opgang naar boven zou blokkeren en hiermee de leegstand van deze verdiepingen zou vereeuwigen.De Kroonenberg Groep, onlangs verhuisd van Amsterdam Zuid naar Schiphol, van grootaandeelhouder en directeur Lesley Bamberger (400 miljoen) is een zeer groot vastgoedbedrijf en heeft onder andere het om de hoek gelegen winkelcentrum De Kolk in eigendom. Ook het sinds 1991 gekraakte pand Nieuwendijk 134 is van de Kroonenberg Groep. Dat pand wordt binnenkort in het kader van ‘wonen boven winkels’ gerenoveerd waarna de krakers terug kunnen keren. Zo kan het dus ook. Een jaar geleden kwam naar buiten dat Bamberger door de voormalige geldwisselaar Zion Einy werd afgeperst. Ook een conflict met de later geliquideerde vastgoedbaas Bertus Luske gaf aan in welke hoek de Kroonenberg Groep met Bamberger en Erik Bos zit.De financieel directeur van Kroonenberg, de accountant Erik Bos, heeft een niet onomstreden reputatie in de stad. Verdacht van het witwassen van de verdwenen miljoenen van de Taxi Centrale Amsterdam via BV’s op Cyprus, eindigend in de aankoop van bordelen op de Wallen.
Enkele dagen geleden kwamen we ook al op Erik Bos uit in onderstaand artikel ‘uitverkoop’ over projectontwikkelaar Luigi Prins.

Persverklaring: Handelsonderneming Kroonenberg gekraakt!

Zondag 5 maart heeft een groep krakers het enorme pand Damrak 16 gekraakt. Het pand is eigendom van Handelsonderneming Kroonenberg die het pand al 5 jaar leeg laat staan en verloederen. Krooneberg is de rijkste en een van de grootste vastgoedbezitters van Nederland. Dit bedrijf is door de enorme leegstand boven winkels en huurverhogingen verantwoordelijk voor het ontoegangkelijk en onleefbaar maken van Amsterdam Centrum. De financieel directeur van Kroonenberg, Erik Bos, is in opspraak gekomen bij witwas praktijen en delang slepende TCA affaire. Het is volgens de krakers belachelijk dat dit soort vastgoedeigenaren enorme panden zoals het Damrak 16 jarenlang laten leegstaan en verloederen.

leegstand In de laatste 10 jaar is het pand gebruikt door verschillende geldwisselkantoren. De meeste van deze bedrijven gebruikten het adres slechts als inschrijfadres voor hun handeltjes. Checkpoint Change was de laatste gebruiker van Damrak 16. Checkpoint Change verliet in februari 2005 het pand. Waarna het gehele pand meer dan een jaar zonder bestemming leeg heeft gestaan. Eigenaar Kroonenberg had samen met de SNS Reaalgroep slechts het plan omeen pin-automaat op de plek van de opgang naar de bovenliggende etages te plaatsen. Dit plan werd echter door stadsdeel Centrum van tafel geveegd omdat deze pin-automaat de opgang naar boven zou blokkeren en hiermee de leegstand van deze verdiepingen vereeuwigen.

Damrak 16 staat al jarenlang bekend om zijn leegstand en verloedering. Ex-wethouder Huffnagel sprak jaren geleden op AT5 schande van het toen al verloederde en grotendeels leegstaande Damrak 16. Hij deed dat vooraf aan het 60-jarige jubileum van Koningin Beatrix in Amsterdam. In een stad met verloedering zoals dit, zo stelde Huffnagel, kon je toch eigenlijk geen Koningin ontvangen.

Kroonenberg De eigenaar Kroonenberg heeft veel bezit in het Centrum van Amsterdam. Met dit bezit wordt gespeculeerd wat enorme huurverhogingen tot gevolg heeft. Zo sluiten zij jaar contracten met exploitanten van de ruimte, na een jaar wordt het contract ontbonden en wordt voor een nieuw bedrijf de maximum huur gevraagd. Hierdoor worden grote delen van de stad onbetaalbaar en alleen toegankelijk zijn voor de grootste en duurste bedrijven. Kleinere ondernemers en woningzoekenden met een wat smallere beurs komen op deze manier niet aan de bak. De financieel directeur van Kroonenberg, de heer Erik Bos, is onlangs nog in opspraak gekomen. Toen Justitie een omvangrijk onderzoek rond witwas praktijken tussen Nederland en de Antillen gestart had. Erik Bos zou in deze praktijken een van de leidende figuren zijn.

De krakers willen op deze manier protesteren tegen het steeds duurder en commerciëler worden van het Centrum van Amsterdam door toedoen van vastgoed giganten als Kroonenberg. Met deze actie willen de krakers betaalbare woonruimte creëren op een plek waar eerder alleen maar ruimte was voor leegstand en speculatie.

Met vriendelijke groeten, Kraakgroep Damrak 16